Sport har positiv effekt på kampen mod kræft

Vi er vant til at kemoterapi og medicin er en del af behandlingen mod kræft, men motion kan meget vel også blive en del af behandlingen.

For et par år siden lavede Rigshospitalet og Herlev Hospital en undersøgelse, der viste at kræftsvulster vokser langsommere hos mus, hvis de er mere fysiske aktive. Undersøgelsen viste mere specifikt at svulsterne var mindre end halvt så store hos de mus, der havde mulighed for at løbe rundt i et hamsterhjul sammenlignet med de mus, der ikke havde et hamsterhjul tilgængeligt.

Sport og dets positive effekt i kampen mod brystkræft

I september 2017 viste endnu en studie fra Rigshospitalet at kræft hjælper med at holde den livstruende sygdom nede og at sport gør det nemmere at behandle kræft. Faktisk indikerer undersøgelser fra det store danske hospital at kvinder med brystkræft kan dyrke intensiv sport to til tre gange hver uge for at øge sandsynligheden for at kræften i brystet ikke spreder sig.

Motion vil ikke fjerne risiko for brystkræft eller at den livstruende sygdom spreder sig, men det kan sænke risikoen for udvikling af brystkræft med 25 procent og det kan hjælpe med at få et mere positivt resultat på behandling af kræft i brystet.

Intens motion hjælper mod kræft

Det handler dog om sport, der giver ekstra meget sved på panden. Der er tale om fysisk aktivitet, der er så intens at man ikke har mulighed for at snakke på samme tid. I forbindelse med hvor mange minutter, så handler det om din fysiske form.

Hvis du ikke er i god form, så skal du træne omkring 30 minutter, to-tre gange om ugen for at det har en effekt. Hvis du er i god form kræver det at du træner omkring en time, da det kræver en ekstra indsats for at kunne opnå et resultat, der hjælper i kampen mod kræft.

Adrenalin hjælper mod kræft

Undersøgelser viser at det er adrenalinen, der hjælper i kampen mod kræft. Adrenalin er med til at aktivere Hippo-signalvejen, der har en stor rolle i tumorspredningen. Når Hippo-signalvejen er aktiv, kan tumorer ikke længere danne metastaser andre steder i kroppen. Dette skyldes at Hippo-signalvejen hører med i metastaseprogrammet hos tumorer og når den er aktiv, virker programmet ikke.

Alt med måde

Som en kræftsyg patient kan det være at du slet ikke føler at du har energi til at motionere. Derfor er det naturligvis også vigtigt at lytte til de signaler, som din krop sender. Hvis du ikke har lyst eller mulighed til fx at løbe, så kan du bevæge kroppen på anden vis. Kræftens Bekæmpelse giver gode råd til aktiviteter i hverdagen som fx at gå en lille tur med familien eller naboen eller at cykle op til supermarkedet i stedet for at tage bilen.

Det er også vigtigt at du giver din krop mulighed for at restituere og derfor anbefales det at træne hver anden dag og holde en pause dagen efter din seneste træning. Hvis du er i tvivl om hvordan du kan dyrke sport som kræftsyg patient kan du også finde retningslinjer for motion hos Kræftens Bekæmpelse.