Forbindelsen mellem gambling og demens

Hos Hobrohallerne har vi interesse i sundhed og sport, derfor har vi kigget nærmere på følgende spørgsmål; kan gambling forhindre demens? Det lyder vildt, men der kan være en forbindelse mellem de to ting. Gambling er et omdiskuteret emne og hvis man spiller for meget kan man udvikle ludomani, men gambling kan også være godt for helbredet, så derfor kan det være en god ide at ældre mennesker udnytter en betting bonus.

Gambling øger aktiviteten i hjernens isselap

En undersøgelse af Suwa Tokyo Universitet viser at ældre mennesker, som gamblede en lille smule, viste en øget aktivitet i hjernens frontallap og isselappen. Desuden var de også bedre til at genkende ting. Derfor er der flere og flere japanske personer, som er godt oppe i alderen, der gambler i spil som fx baccarat og på enarmede tyveknægte. Det skal dog nævnes at nogle institutioner vælger at give de ældre japanske mennesker mulighed for at spille med falske penge i sine casinoer for at undgå at de udvikler ludomani.

Forbindelsen mellem gambling og demens bør faktisk ikke komme som en overraskelse. Undersøgelser har også tidligere vist at ældre amerikanere, der spille brætspil eller lyse krydsord reducerer den kognitive forringelse.

Baccarat forebygger demens

I dette tilfælde ville det være interessant at sammenligne de ældre mennesker der gambler i spil som roulette og enarmede tyveknægte med dem der gambler i diverse kortspil. Mon ikke at de spil, der kræver mere strategisk forberedelse, har en større indflydelse på hjernegymnastikken? Faktisk er professoren Stephan Robinson tidligere kommet frem til at strategiske spil som blackjack og baccarat er med til at producere mentale stimuli, som hjælper i forebyggelsen af sygdomme som Alzheimers samt demens.

Bingo hjælper personer med nedsat kognitiv evne

Enarmede tyveknægte og online poker har længe været populært men på det seneste har vi især oplevet et boom i online bingo og dette spil er også en populær aktivitet i seniorboliger.

Forskere er kommet frem til at de store bingobobler i mange forskellige farver kan hjælpe personer, som døjer med en nedsat kognitiv evne. Det kan også hjælpe, hvis man har problemer med en nedsat synsevne på grund af Alzheimers eller Parkinsons sygdommen.

Det er helt normalt at i takt med at folk bliver ældre at de mister evnen til at opfatte kontraster. Dette gælder især ældre mennesker, der lider af demens. Derfor er bingo en populær aktivitet på mange forskellige plejehjem hvor målet er at vedligeholde et sundt helbred.

Forskere ved Boston University har arbejdet i to årtier på projekter, som blandt andet ser på de kognitive problemer og visuelle sensoriske problemer hos mennesker med demens. De har blandt andet kørt et projekt, hvor de testede 50 forskellige personer, som var sunde og raske eller som led af Alzheimers eller Parkinsons.  

De er blandt andet kommet frem til at en øget kontrast kan hjælpe demente mennesker med at orientere sig på bedre vis og at de kan bevæge sig på mere sikker vis i sit hjem. Studierne har også vist at evnen til at skelne mellem forskellige nuancer fører til at de demente har øget sit indtag af næringsstoffer.

I forbindelse med bingo-studierne viste undersøgelsen at manipulering af lysstyrke, størrelse og kontrasterne på farverne i spillet førte til forbedringer i opfattelsen hos de syge patienter. Dette er et værktøj til at mennesker med mild demens kan opnå det samme niveau, som sunde og raske mennesker, der spiller bingo. Det kan også være med til at opnå en positiv forandring hos de personer, der lider af alvorlig demens.